Melding sluiten
inzicht en ontwikkeling
Menu

Checklist snellezen: sneller door de informatieberg

CHECKLIST

Sneller door de informatieberg? De GITP-checklist Snellezen geeft een eerste aanzet om stukken sneller te leren lezen. Lees meer over snelleestechnieken!

U krijgt het steeds drukker. Ieder jaar neemt de informatieberg toe. U ontvangt steeds meer onderwerpen, maar ook meer rapporten, notities, e-mails en blogs waar u op moet reageren. Er wordt van u verwacht dat u op de hoogte bent van alle onderwerpen en dat u daarom alles moet lezen. Dat kost erg veel tijd en dat is eigenlijk niet mogelijk. Er gaan maar 24 uur in een dag. Wat kunt u doen? Verdiep u eens in snelleestechnieken. Deze checklist geeft een eerste aanzet om stukken sneller te leren lezen.

Tijdwinst door snellezen
Als u kunt snellezen dan kunt u vlugger en efficiënter door het leeswerk heengaan. Als u kunt snellezen heeft u daar zowel bij digitale teksten als teksten op papier profijt van. Het is mogelijk om uw leessnelheid op te voeren van het gemiddelde van 200 woorden per minuut naar zo’n 400 woorden per minuut. Geroutineerde lezers kunnen hun snelheid verhogen naar zelfs meer dan 1000 woorden per minuut. Kijk eens met een keukenwekker hoe snel u leest. In Word kunt u de woorden laten tellen. U weet dan wat uw startsituatie is. Met snellezen gaat niet alleen de snelheid omhoog, maar het mogelijk om ook nog eens geconcentreerder te lezen. Hierdoor blijft de boodschap van de tekst beter hangen. 

Strategie
Zoals zo vaak begint het met het stellen van een doel. Dat is ook zo als u een tekst leest. Als u een vakblad krijgt of een adviesaanvraag dan heeft u verschillende doelen. Met een vakblad wilt informatie of verstrooiing en een adviesaanvraag moet u beoordelen. U kunt deze teksten op een verschillende manier lezen. Welke informatie zoekt u en waarvoor gaat u die gebruiken? Lezen vanuit een doel helpt u om geconcentreerd en alert te blijven. U kunt zo beter selecteren en gericht die informatie te zoeken die u nodig heeft. Maak vervolgens een leesstrategie. U kunt de keuze maken of u oriënterend, globaal of intensief gaat lezen. Die keuze maakt u tussen verschillende teksten, maar ook binnen een tekst. Sommige passages zijn belangrijker dan andere tekstdelen.

Overslaan
Snel en efficiënt lezen is op verschillende principes gebaseerd. Na het bepalen van het leesdoel en de strategie neemt u de tekst meer dan één keer door. Daarbij maakt u keuzes. De alinea’s die niet bij uw doel  passen, slaat u gewoon over. Dat scheelt al een hoop. U varieert met verschillende leessnelheden. Soms moet u rustiger en zorgvuldiger lezen en soms leest u sneller en oppervlakkiger. De argumentatie van de bestuurder moet u bijvoorbeeld goed op u in laten werken, terwijl de voorgeschiedenis misschien minder interessant is. Die kent u al. U maakt notities van die dingen die u wilt onthouden. U leest niet woord voor woord, maar woordgroepen, kernzinnen, koppen of paragrafen. U kunt met uw vinger of een aanwijzer de tekst doorlopen. Daarmee blijven de woorden beter op uw netvlies hangen. Deze principes helpen u om snel een beeld te krijgen van de tekst.

Concentratie
Het is een misverstand dat langzaam lezen voor een beter begrip zorgt. Denkt u maar eens aan de woorden die gesplitst zijn in lettergrepen. De onder-nemings-raad leest niet prettig. Toch hebben lezers de neiging om spellend te lezen om een beter begrip van de tekst te krijgen. Het is mogelijk om sneller te lezen zonder dat het ten koste gaat van het tekstbegrip. Concentratie speelt daarbij een grote rol.  Door u beter te concentreren kunt u sneller lezen. Zorg dat u zich niet laat afleiden in de tekst en door uw omgeving. Ga daarom op een rustige plaats zitten als u gaat lezen. Als u leest, lees dan vooral door, markeer belangrijke passages in de tekst en beoordeel later of u stukken opnieuw moet lezen. Dat lijkt omslachtig, maar u wint uiteindelijk tijd doordat u sneller door de tekst heen gaat.
 

Scherm
We lezen steeds meer teksten op de computer. Ook digitale teksten kunt u sneller lezen. Teksten van het scherm leest u langzamer dan een papieren tekst. Het is ook lastiger om de aandacht erbij te houden. De zinnen vallen weg en u moet naar beneden scrollen. U kunt wel de tekst makkelijker bewerken. Pas het lettertype aan, zodat het voor u prettig leest. Een 12 puntsletter leest voor veel mensen prettig. Ook de vormgeving kunt u aanpassen. Een smalle bladspiegel leest bijvoorbeeld vlugger dan een brede. U kunt ook werken met kolommen, zodat u in een oogopslag de hele regel kunt lezen. Gebruik de cursor of de muis als aanwijzer. Hierdoor onthoudt u de tekst beter.

Oefenen
Er zijn ook trainingen waarin u de technieken leert. Bijvoorbeeld de training Snellezen en mindmapping: breintraining. In een dag kunt u al veel leren, maar snellezen leert u door veel te oefenen. Dat kost tijd. Verwacht niet meteen resultaat, maar ga oefenen. Stap voor stap kunt u in dezelfde tijd steeds grotere hoeveelheden tekst verwerken.