Melding sluiten
inzicht en ontwikkeling
Menu

Werving: vinden en binden van wendbaar talent

 

In de wendbare wereld van nu lijkt voor veel functies agility bijna nog belangrijker dan opleiding en werkervaring. Er is echter één probleem: hoe wendbaar iemand is, blijkt niet uit zijn cv. Hoe ga je deze medewerkers vinden en, als het even kan, binden aan je organisatie?

Door: Jolanda Salari

Het voordeel van agile medewerkers, zeker in deze tijd van tekorten op de arbeidsmarkt, is dat ze direct inzetbaar zijn, snel leren, weinig ‘mitsen’ en ‘maren’ hebben en soepel kunnen anticiperen op nieuwe ontwikkelingen. Op cv’s van kandidaten vind je echter alleen informatie over opleiding, werkervaring en, als je geluk heb, een klein beetje over competenties. Dat zegt niets over iemands wendbaarheid.


Inzicht in wendbaarheid

Wendbaarheid is een combinatie van persoonlijkheidskenmerken, cognitie, en drijfveren. Dat maakt het moeilijk om uit de losse pols te labelen en te zien wie over de juiste wendbaarheid beschikt voor een bepaalde functie. Een functie in een salesteam vraagt om een ander soort wendbaarheid dan een functie in een team juristen. Bovendien hoeft binnen een team niet iedereen over dezelfde mate van wendbaarheid te beschikken. Het gaat er vooral om dat teamleden elkaar op het gebied van wendbaarheid kunnen aanvullen. Een team dat enkel uit vernieuwers bestaat, zal immers van het ene nieuwe idee naar het andere nieuwe idee springen, in plaats van een goed idee bedenken en daarna realiseren. Inzicht in wendbaarheid is daarom vooral een kwestie van meten met een wetenschappelijk onderbouwde en gevalideerde test.


Sneller vinden van wendbaar talent

Voor het vinden en selecteren van de juiste wendbare medewerker, kom je als organisatie anno 2017 ook niet meer weg met een star functieprofiel dat zich voornamelijk richt op kennis en kunde. Het gaat veel meer om het inkleuren van nuances in kennis, kunde, ontwikkelpotentieel en wendbaarheid binnen een kaderstellend functieprofiel. Dat kun je doen op basis van de volgende vragen:

  • Wat zijn de organisatie- en teamdoelen voor de komende 2 jaar?
  • Wat hebben we daarvoor nodig in dit team?
  • Wat is al aanwezig in het team?
  • Welke kwaliteiten maken het team compleet?

Het grote voordeel van deze manier van werven is dat de kans op een goede match met een nieuwe medewerker groter is, omdat er simpelweg meerdere kandidaten rondlopen die kunnen passen. Het vraagt wel een belangrijke inbreng van jou als HR bij de inrichting en begeleiding van dit proces en de interpretatie van testresultaten.


Werving in 5 stappen

Kortweg is werving van wendbaar talent op te delen in 5 stappen:

  1. Werven van kandidaten via sollicitatieprocedure of search
  2. Kandidaten benaderen op basis van cv
  3. Online testen van kandidaten
  4. Sollicitatiegesprek
  5. Benoeming


Binden van wendbaar talent

Na de benoeming wil je als organisatie natuurlijk dat de nieuwe medewerker rendeert, en dus het liefst blijft zolang hij nodig is. Maar het woord ‘wendbaarheid’ zegt het al. Een baan voor het leven is niet waar wendbaar talent naar streeft. Toch is binden van wendbaar talent mogelijk. Daar heb je als organisatie zeker invloed op. Bijvoorbeeld door waar te maken wat er tijdens het wervingsproces is beloofd. Als dat niet gebeurt, zijn nieuwe medewerkers zo weer weg. Daarnaast komt het aan op evalueren. In het begin vaker, daarna bijvoorbeeld elk kwartaal. Jonge medewerkers zijn leergierig en willen daarom graag feedback. Pak de testgegevens erbij en doe na een jaar een 360 graden feedback. Totdat … ‘binden’ uiteindelijk betekent ‘kunnen laten gaan’. Op een gegeven moment is de medewerker uitgeleerd. Als je goed met elkaar in gesprek bent, komt dat niet als een verrassing. En, heb je als HR, op basis van de teamprestaties, al duidelijkheid over welke kwaliteiten nodig zijn om het team verder te kunnen brengen en tijdig een opvolger klaar kunnen stomen.


Over Jolanda Salari
Jolanda Salari is senior adviseur / trainer en business consultant van GITP Search & Selection.

Meer weten over werving van wendbaar talent en de toegevoegde waarde voor talentmanagement in uw organisatie?

Lees direct meer over Talent Search
Download het informatiepakket GITP Talentmanagement.
Of laat u terugbellen voor een vrijblijvend adviesgesprek.