Melding sluiten
inzicht en ontwikkeling
Menu

Interview ambassadeurs Guus en Martruy

Ontmoet twee ambassadeurs van een open incompanycursus

Guus Kramer en Martruy Dekker zijn allebei als orthopedagoog werkzaam bij jeugdzorginstelling De Rading in Utrecht. In het kader van hun individueel registratietraject tot NVO Orthopedagoog-Generalist kwamen zij in contact met GITP PAO.

4 blokken, 8 bijeenkomsten, 50 punten per blok

‘Vorig jaar waren we bezig met onze registratie als orthopedagoog-generalist. Via de NVO kwamen we er achter dat we nog heel wat punten moesten halen. Dat kostte zoveel geld dat we de oplossing zagen in het organiseren van een incompanycursus. Eerder hadden we allebei de cursus Cognitieve gedragstherapie bij GITP PAO gevolgd. In overleg met Margriet Wensink van GITP PAO hebben we toen een traject uitgestippeld: vier blokken van 8 bijeenkomsten, voor 50 punten per blok, uitgesmeerd over twee jaar’.

Op zoek naar deelnemers

 ‘We hebben geïnventariseerd bij collega’s welke scholingsbehoefte zij hadden – die behoefte is groot aangezien veel collega’s moeten bijscholen om zich te kunnen registreren als orthopedagoog-generalist. Soms is het kiezen tussen wat we zelf willen leren en datgene wat onze collega’s wensen. Die twee zaken moeten we bij elkaar brengen om een cursus vol te kunnen krijgen. We hebben eerst intern geworven. Toen we de laatste plekken niet konden vullen met collega’s, zijn we extern gaan zoeken via de social media en via de netwerken van collega’s en cursisten. Ook GITP PAO helpt mee met het vol krijgen van de meer specialistische cursussen. Er is meer animo dan je misschien denkt: er zijn heel veel mensen die zich op dit moment willen laten registeren.’

Vooral veel voordelen

 ‘In ruil voor ons werk mogen we voor de helft van de prijs deelnemen. Niet alleen wij hebben er baat bij: ook voor onze collega’s is een incompany-cursus een stuk voordeliger. Onze werkgever ziet deze voordelen ook: wij mogen gebruik maken van een ruimte op onze werklocatie. Bovendien krijgen we vier uur per week om onder werktijd hiermee bezig te zijn, de overige vier uur doen we in privétijd. Deze regeling geldt ook voor onze collega’s. De andere kant van het verhaal is dat alle vragen van de deelnemers bij ons terecht komen, ook over de inhoud van de cursus. Het heeft ons geleerd dat we heel goed moeten communiceren om verwachtingen te sturen. Het leuke is dat we veel complimenten krijgen van collega’s en managers!’

Zelf een incompanycursus organiseren?

 ‘Er is veel mogelijk bij GITP PAO en wij willen natuurlijk ook heel veel. Gelukkig stuurde Margriet ons daar goed in. Dat was ook nodig: een balans vinden tussen onze eigen behoeften en wensen en die van collega’s. De beste raad die wij kunnen geven aan mensen met soortgelijke plannen: het organiseren kost je veel tijd, maar het levert je ook veel op. Als je goed speurt op social media, merk je dat er heel veel animo is. Je kunt je dus gemakkelijk aansluiten, of zelf het initiatief nemen!’

Organiseren van een incompanycursus

Do's

  • Werkgever: zorg ervoor dat je je werkgever vanaf het prille begin op de hoogte stelt en betrekt. Maak afspraken over tijd en ruimte.
  • Heel goed communiceren met deelnemers: duidelijk zijn over je rol als regisseur, niet aansprakelijk voor inhoudelijke vragen.
  • Cursisten op hetzelfde niveau samenbrengen: te grote ongelijkheid veroorzaakt ontevredenheid.


Don’ts

  • Te selectief zijn: denk goed na over wie je benadert. Vaak zijn er meer gedragswetenschappers in je organisatie werkzaam dan je misschien op het eerste oog denkt.
  • Teveel verschillende docenten: dan bouw je niets op met elkaar. 
De Rading biedt Jeugd- en Opvoedhulp in Midden-Nederland. Gezinnen met kinderen die ernstige ontwikkelingsproblemen hebben, krijgen bij ons de (specialistische) hulp en ondersteuning die zij nodig hebben.

 


 Meer informatie over open incompanycursussen door GITP PAO: Open incompany cursussen voor psychologen en orthopedagogen