222135 GITP Easy Select Keyvisual concept 01 2 kopieren

Bad hires voorkomen: zo doe je dat!

Medewerkers die binnen een paar maanden je bedrijf weer verlaten, ze zijn een doorn in het oog van van HR-medewerkers. Zo’n bad hire kost ontzettend veel geld én tijd. Die wil je liever voorkomen dus. Maar hoe?

Weet jij wat de impact van een bad hire is op jouw organisatie?
Een bad hire is een medewerker die geen goede fit blijkt voor de functie óf niet goed past binnen het team of de bedrijfscultuur. Een bad hire kan iemand zijn die snel weer uit dienst gaat omdat de functie niet goed blijkt te passen. Maar ook medewerkers die niet goed op hun plek zitten en geen match zijn met de team- of bedrijfscultuur kun je definiëren als een bad hire.

Een bad hire ontstaat als er een mismatch is tussen de medewerker en de functie, het team en/of de cultuur van het bedrijf. Dat heeft verschillende oorzaken:

  • Onvoldoende inzicht in de kandidaat
  • Te snel iemand willen aannemen
  • Te veel aandacht geven aan vaardigheden en te weinig aan persoonlijkheid en werkhouding

Bad hires voorkomen door beter inzicht
Te veel mensen worden aangenomen op basis van alleen hun CV, motivatiebrief en de eerste indruk van de HR-medewerker. Dat is vragen om problemen, want je neemt op deze manier een beslissing zonder dat je een goed beeld hebt van wie je voor je hebt. Door objectieve data te verzamelen over de kandidaat geef je jezelf de mogelijkheid om weloverwogen beslissingen te nemen over of een kandidaat goed past of niet.

Snelheid is gevaarlijk?
Kandidaten solliciteren vaak bij meerdere bedrijven en de druk om een openstaande functie snel te vervullen is aan de orde van de dag. Bijvoorbeeld door de hoge workload van de bestaande medewerkers of het verzoek vanuit het management om snel iemand te vinden. De snelheid die gevraagd wordt, biedt HR-medewerkers of recruiters niet de mogelijkheid om een uitgebreid assessment af te nemen of een grondige achtergrondcheck te doen. Met alle gevolgen van dien…

Vaardigheden > werkhouding en persoonlijkheid
Wat een kandidaat kan en welke ervaring hij meebrengt, kan ontzettend waardevol zijn voor een bedrijf. Maar een klinkende CV zorgt ook voor oogkleppen. Wat vaak vergeten wordt, is om óók te kijken naar de werkhouding en de persoonlijkheid van de kandidaat. Sluit dit wel aan bij het bestaande team? En hoe voelt de kandidaat zich binnen de bedrijfscultuur? Allemaal vragen die belangrijk zijn bij het aannemen van nieuw personeel. Doe je dat niet, dan ligt die bad hire op de loer.

De consequenties van een bad hire
Er zijn legio redenen waarom je een bad hire wilt voorkomen. Eén daarvan is de kosten die ermee gemoeid zijn. Bad hires kosten een organisatie gemiddeld tussen de €45.000,- en €100.000, afhankelijk van de functie. Dat heeft niet alleen te maken met salariskosten voor degene die je hebt aangenomen, maar vooral met de bijkomende kosten.

HR moet bijvoorbeeld opnieuw op zoek naar geschikte kandidaten of er moet een nieuwe opdracht uitgezet worden bij een recruitmentbureau. Misschien moet het werk van de bad hire tijdelijk worden opgevangen door een freelancer of neemt iemand anders binnen het bedrijf tijdelijk extra taken op zich. Daarnaast is een bad hire schadelijk voor het teamgevoel. Het bestaande team heeft de nieuwe medewerker ingewerkt en opgenomen als onderdeel van het team. Als diegene vervolgens wegvalt, kan dat de dynamiek binnen het team aantasten.

Kortom: een bad hire kost veel tijd, heeft invloed op de sfeer én brengt behoorlijke extra kosten met zich mee. En daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Maar hoe voorkom je zo’n bad hire dan?

Een bad hire voorkomen met Easy Select
Om een bad hire te voorkomen, is het belangrijk dat je een goed beeld hebt van de potentiële medewerker. Past hij/zij binnen de organisatie? Is er een match met het team? Wat zijn de ambities van de kandidaat? Maar tegelijkertijd is snelheid gevraagd. Vacatures moeten snel én goed opgevuld worden. Easy Select biedt uitkomst.

Easy Select is een objectieve scan die op een eenvoudige manier een goed beeld geeft van potentiële kandidaten voor een functie. De kandidaten doen de scan en binnen een goed half uur heb je meer inzicht in de drijfveren en persoonlijkheid van een kandidaat. Een belangrijk aspect van Easy Select is dat het de kandidaat óók inzicht geeft in de bedrijfscultuur. Zo kan hij beter inschatten of er een match is.

Snel en gemakkelijk, mét resultaat
Easy Select is sneller en gemakkelijker in te zetten dan andere assessmenttools. Er wordt getoetst op één profiel. Dat ‘persoonlijke succesprofiel’ geldt voor iedere kandidaat die de scan doet. Je ontdekt hiermee hoe de kandidaat scoort op een aantal algemene aspecten. Welke vaardigheden zijn belangrijk voor de meeste functies? Denk aan resultaatgerichtheid, doorzettingsvermogen, samenwerken, stressbestendigheid etc. Welke aspecten zijn voorspellend voor succes binnen een functie? Deze onderdelen komen samen in het krachtenmodel van Easy Select en geven een kandidaat een totaalscore op het persoonlijk succesprofiel.



Gratis aan de slag met Easy Select

Je kunt Easy Select direct gebruiken. Je hebt geen training of consultant nodig. Probeer het maar eens uit! Maak nu een account aan en ontvang 2 assessments gratis.
Logo GITP 1080 x 1080

2025 GITP.nl

GITP is ISO 9001:2015 en ISO 27001:2017 gecertificeerd

Iso 9001 2015
EIK ISO27001