De ene medewerker is bevlogen en bekwaam, de ander misschien minder capabel maar wel ontzettend gemotiveerd. Voor leidinggevenden is het een uitdaging om hierop aan te sluiten. Maar hoe doe je dat effectief, zeker in tijden van verandering?
27 jan. 2025
Er bestaat geen universele manier van leidinggeven. Elke medewerker heeft een maatwerkaanpak nodig, zowel in het dagelijks werk als bij organisatorische veranderingen. In een krappe arbeidsmarkt, waar talent schaars is en de druk op medewerkers hoog kan oplopen, wordt dit nog belangrijker. Juist in deze context kan een passende leiderschapsstijl het verschil maken. Het zorgt ervoor dat medewerkers zich gewaardeerd voelen, gemotiveerd blijven en zich verder kunnen ontwikkelen binnen de organisatie. Zo versterk je niet alleen de prestaties van je team, maar vergroot je ook de kans om talent te behouden. De Skill/Will-matrix
biedt hiervoor een handige leidraad, met herkenbare leiderschapsstijlen die aansluiten op de mate van motivatie en bekwaamheid van een medewerker.
Neem een jonge, ambitieuze professional die zich midden in een verandertraject bevindt. Hij is capabel en krijgt veel vrijheid om te groeien, maar dat brengt risico’s met zich mee. Onzekerheid wordt vaak gemaskeerd door overmatig hard werken, wat kan leiden tot overbelasting. In de Skill/Will-matrix valt deze medewerker in het tweede kwadrant, waar een delegerende leiderschapsstijl passend is. Toch vraagt deze situatie alertheid. Hoe motiveer je en ondersteun je deze medewerker zonder dat hij over zijn grenzen gaat?
Soms loop je als leidinggevende tegen medewerkers aan die zich minder capabel voelen of hun motivatie verliezen door toenemende werkdruk. Een coachende leiderschapsstijl kan hen helpen weer aansluiting te vinden. Maar wat als training, begeleiding en ondersteuning niet werken? In dat geval is het tijd voor een open gesprek. Soms is een verandering van context – zoals een andere functie, een nieuw team of een andere leidinggevende – de sleutel tot succes.
Het plotten van medewerkers in de kwadranten van de Skill/Will-matrix is relatief eenvoudig. Maar het herkennen van motivatie is complexer dan bekwaamheid. Onzekerheid kan bijvoorbeeld worden verward met desinteresse. Een goede vertrouwensband is cruciaal om medewerkers de ruimte te geven zich kwetsbaar op te stellen.
Het effectief toepassen van leiderschapsstijlen vraagt ervaring, oefening en inzicht. Vooral de corrigerende of confronterende stijl blijkt in de praktijk lastig. Toch kan het aangaan van een moeilijke dialoog leiden tot de juiste stappen, zowel voor de medewerker als voor de organisatie.
Stel jouw vraag aan een van onze adviseurs. We helpen je graag verder!
Bel 088 448 70 00 of plan een adviesgesprek.