Afbeeldingverbal

Een dag uit het leven van een productontwikkelaar

Het is dinsdagochtend half acht als ik mijn laptop opstart: klaar voor een mooie nieuwe werkdag. Het doel vandaag: werken aan de vernieuwde test Connector Verbale Analogieën. Na een lange tijd ontwikkelen (ruim twee jaar) gaat onze adaptieve test Verbale Analogieën bijna het levenslicht zien, dus ik heb er zin in!!

Zoals gebruikelijk start ik de dag met mijn mailbox, het wegwerken van kleine dingen en het plannen van mijn werkdag. Daarna begin ik met een grotere taak, het uitvoeren van analyses. Alle opgaven (items) die in de Connector Verbal zitten, worden eerst uitvoerig getest en geanalyseerd. Dan pas weten we zeker dat ze goed genoeg zijn om te gebruiken in onze testen.

Omdat onze testen adaptief zijn (ze werken op basis van de Item Response Theory), komen er behoorlijk wat analyses aan te pas, voordat een item klaar is voor gebruik. Zo ben ik vanochtend onder meer bezig met het onderzoeken van adverse impact. Dat wil zeggen, of er verschillen in testscores zijn tussen mannen en vrouwen, tussen mensen van wie de moedertaal wel en niet Nederlands is en tussen de verschillende leeftijdsgroepen. Als dat zo is, dan is de test moeilijker voor de ene persoon, dan voor de andere. In dat geval moeten we vervolgonderzoek doen naar de oorzaken van die verschillen en mogelijk aanpassingen doen.

Nadat ik deze analyses heb afgerond, sluit ik mijn laptop even af: lunchtijd! Om te zorgen dat ik ’s middags weer fris en fruitig aan de slag kan, probeer ik elke dag een lunchommetje te maken. Inmiddels al 173 dagen op rij, door weer en wind, dus daar ben ik best een beetje trots op (een beetje van mezelf en een beetje van de Ommetje-app 😉).

Aan het begin van de middag bel ik even met een collega van onze IT-afdeling om de planning voor de testfase door te nemen. Ondertussen stuurt een collega me een bericht: “Als je zin hebt in goed nieuws, bel me dan even!” Goed nieuws is natuurlijk altijd welkom, dus zodra ik mijn meeting heb afgerond bel ik haar. Ze vertelt me dat ook haar analyses er goed uitzien. Dat is fijn, want dat betekent dat de uitrol van deze adaptieve test een stukje dichterbij is.

Het mooie van deze test is dat doordat hij adaptief is, we veel minder items nodig hebben (de test wordt van 40 items teruggebracht naar maximaal 20) om het niveau van een werknemer of kandidaat goed te meten. Hoe beter de items zijn, des te betrouwbaarder is onze test. Dat betekent dat iemand aan de ene kant minder tijd kwijt is met het invullen van de test en er aan de andere kant een preciezere (en dus betere) meting wordt gedaan. Dubbel winst dus!

Vervolgens stort ik me op het reviewen van items die door mijn collega’s zijn ontwikkeld. Items schrijven we zelf en dat is mensenwerk. Daarom wordt een item net zo lang herschreven en bijgeschaafd, tot we denken dat de opgave helemaal klopt. Ook de items die door mijn collega’s zijn gereviewed kunnen nu door mij herschreven worden.

Aan het einde van de dag werk ik mijn mail en agenda nog even bij. Rond kwart voor vijf sluit ik mijn laptop weer af om mijn zoontjes op te halen. Mijn oudste, bijna 4,5 jaar oud, vraagt wat ik heb gedaan op mijn werk. Ik vertel hem dat ik dingen heb geschreven, heb gerekend en geteld. Hij kijkt serieus. “Ik heb gekleurd.” En hij huppelt vrolijk aan mijn hand mee naar huis.

.

Kwaliteit staat bij GITP hoog in het vaandel. De afdeling product development is continu bezig de kwaliteit (oa betrouwbaarheid en validiteit) van onze testen en vragenlijsten op hoog niveau te houden. Het updaten van de normgroepen en het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten is dagelijkse kost. Daarnaast passen we diverse internationale kwaliteitsstandaarden toe op de processen en IT security binnen onze organisatie.

bekijk onze standaarden
Logo GITP 1080 x 1080

2025 GITP.nl

GITP is ISO 9001:2015 en ISO 27001:2017 gecertificeerd

Iso 9001 2015
EIK ISO27001