GIT Pi websitenieuw Talent Intelligence optie2

Innerlijk leiderschap: in balans met wat je doet en wie je bent

Als we niet oppassen, rennen we maar door, zijn we continu in interactie en vooral bezig te voldoen aan de eisen en verwachtingen van anderen. Weten we nog wel welke richting we zelf op willen en wat echt bij ons past? Hoe houd je met innerlijk leiderschap de regie over je leven en blijf je in balans? Het psychologisch model ‘De uiterlijke en innerlijke levenslijn’ geeft snel inzicht.

Jezelf stretchen

Het model ‘Uiterlijke en innerlijke levenslijn’ zorgt voor een eyeopener omdat het zaken weet te verwoorden die je gevoelsmatig wel opmerkt, maar waarvoor je geen taal hebt: ‘Nu begrijp ik waarom ik niet gelukkig ben, terwijl ik toch alles heb wat mijn hartje begeert.’ Het is helemaal niet erg om jezelf een tijdje te stretchen of je bezig te houden met activiteiten die niet echt bij je passen. Daar leer je alleen maar van. Maar, het kan niet eeuwig doorgaan. Bijvoorbeeld wanneer je je altijd maar weer verantwoordelijk en verstandig blijft opstellen, terwijl je ook een speelse en onbezorgde kant in je hebt. Of wanneer je continu je leidinggevende aan het pleasen bent, terwijl je het liefst zou uitschreeuwen: ‘IK HEB OOK EEN MENING!’, maar het toch niet doet, omdat je in deze onzekere tijden bang bent je baan te verliezen.

De uiterlijke en innerlijke levenslijn

Het model De uiterlijke en innerlijke levenslijn is ontwikkeld door Eva de Waard-van Maanen in het kader van loopbaanontwikkeling. De achterliggende gedachte is dat hoe meer mensen zichzelf kunnen zijn en hun eigenheid kunnen inzetten, hoe meer impact dat heeft. Werken vanuit innerlijke leiderschap en persoonlijke zeggingskracht zijn vaak vele malen sterker dan vaardigheden en technieken.

De uiterlijke levenslijn in het model geeft aan wat mensen vormt in hun leven. De innerlijke levenslijn geeft aan wat we aan eigenheid meebrengen en over welke essentiële kwaliteiten en talenten we beschikken. Deze lijn vertelt iets over wat werkelijk zin geeft aan ons bestaan. Je kunt deze lijnen zien als twee stukken elastiek die dicht tegen elkaar of juist ver van elkaar liggen. De rek kan er letterlijk uitgaan als de innerlijke lijn te ver af komt te liggen van de uiterlijke lijn.

Leer je innerlijke kracht kennen

Als we door blijven gaan met gedrag, waarvan ons hart op alle mogelijke manieren aangeeft dat dit niet bij ons past, kunnen we zover gaan dat we niet meer weten wie we echt zijn, waar onze kwaliteiten en authentieke kracht echt liggen. Futloosheid, een gevoel van leegte of gemis of zelfs een burnout kunnen het gevolg zijn. Die innerlijke levenslijn vraagt erom geleefd te worden. Het is niet voor niets dat in een tijd waarin de lat hoog wordt gelegd op het werk en we ook privé van alles willen en van onszelf moeten, de stilteweken en - weekenden als paddenstoelen uit de grond schieten. Je innerlijke kracht leren kennen vraagt om stil te staan bij jezelf, te luisteren naar de stem van je hart of intuïtie. Die hoor je niet in de alledaagse hectiek van een druk bezet leven.

Regie met innerlijk leiderschap

Het mooie van het leven is dat als de uiterlijke en innerlijke levenslijn te ver uit elkaar komen te liggen, je vanzelf wordt gewaarschuwd. Juist door de confrontaties die je in je leven meemaakt, leer je de stem van de innerlijke lijn kennen en kom je steeds dichter bij jezelf. Op een gegeven moment breekt het je op en moet je terug naar waar dat gevoel van onvrede, van futloosheid begon. Wat gebeurde er toen? Welke beslissing heb je toen genomen? Zo’n signaal is een cadeautje van jezelf aan jezelf. Daar kun je wat mee. Wanneer je dan de rust neemt om die innerlijke levenslijn erbij te pakken en verder te ontdekken, krijg je de handvatten aangereikt waarmee je sturing kunt geven aan je leven. Zo hou je met innerlijk leiderschap de regie over je leven in eigen hand en blijf je in balans.

Logo GITP 1080 x 1080

2025 GITP.nl

GITP is ISO 9001:2015 en ISO 27001:2017 gecertificeerd

Iso 9001 2015
EIK ISO27001