Laat je inspireren door onze insights en nieuwsupdates.
Het is hét item van dit moment: psychologische veiligheid of beter gezegd psychologische onveiligheid. In alle tumult rondom DWDD en de rol Mathijs van Nieuwkerk daarin, buitelen de artikelen en opinies over elkaar heen met als rode draad ‘leiderschap’.
Per 1 januari 2019 is het Ontwikkeladvies 45+ voor alle werkenden van 45 jaar en ouder opengesteld. Voor die datum hadden alleen specifieke beroepsgroepen recht op deze subsidie. Loopbaanadviseurs kunnen een subsidiebedrag van €600 aanvragen voor het geven van een ontwikkeladvies aan werkende vijfenveertigplussers. Hieronder volgt een korte toelichting op het Ontwikkeladvies en een beschrijving van hoe ze loopbaanbegeleiding bij de gemeente Den Haag, afdeling handhaving, hebben opgepakt.
Oud-collega GITP promoveert op onderzoek naar loopbaanrollen, persoonlijkheidskenmerken en employability Op 5 december 2019 is Nicole de Jong, oud-collega van GITP, aan de Universiteit van Groningen gepromoveerd op een onderzoek naar loopbaanrollen, hun relatie met persoonlijkheidskenmerken en employability. Omdat haar onderzoek belangrijke implicaties heeft voor het HR-beleid in organisaties vatten we het hier voor je samen. *
In december 2019 heeft GITP, samen met acht internationale partners, het project “Developing Careers through Social Networks and Transversal Competencies” (Develop¹) succesvol afgesloten en aangeboden aan de Europese Unie. Dit project maakt deel uit van Horizon 2020, hét Europese subsidieprogramma voor Onderzoek en Innovatie in Europa, met een budget van 80 miljard euro. De doelstelling van Horizon 2020 in vijf woorden: smart, sustainable and inclusive growth.
Iedereen die al even mee loopt in organisaties heeft het wel een keer zien gebeuren: een collega met een indrukwekkende staat van dienst en een prachtige carrière raakt in de laatste fase van zijn (of haar natuurlijk) loopbaan in de problemen. Het is vaak een persoonlijke tragedie dat iemand met zo’n prachtige carrière dan teleurgesteld of gefrustreerd zijn loopbaan beëindigt en met een negatief gevoel terugkijkt op zijn werkzame leven. Wat het nog wranger maakt, is dat veel mensen in zijn omgeving het zien aankomen maar de persoon zelf niet.
Vraagstukken in coachingstrajecten kunnen in elkaar overlopen. Vanuit een coachingstraject gericht op het functioneren in de werkcontext kan een loopbaanvraagstuk ontstaan. Bijvoorbeeld als enkele thema’s in het coachingstraject voldoende belicht zijn geweest en de coachee zich vervolgens afvraagt wat de nieuw verkregen inzichten betekenen voor de gemaakte keuzen in het werkzame leven.
In de afgelopen jaren stijgt het percentage medewerkers dat last heeft van burn-outklachten snel. In 2010 rapporteerde 12,7 procent van de werkenden in Nederland burn-outklachten. In 2018 was dit percentage gestegen naar 17,3 procent. Dat betekent een stijging van maar liefst 36 procent in 8 jaar tijd.
Het komt geregeld voor dat managers, bestuurders en topprofessionals in de laatste fase van hun loopbaan, vlak voor ze stoppen met werken, in de problemen raken. Het wrange is dat het om collega’s gaat die lange tijd succesvol functioneren maar dan - toch - vlak voor 'de eindstreep' struikelen. Het is tragisch hoe een glansrijke carrière dan eindigt in teleurstelling, frustratie of conflict. Extra pijnlijk is dat de omgeving het vaak al van verre ziet aankomen, maar de persoon in kwestie niet. Deze gaat met open ogen de afgrond tegemoet. Hoe kan zoiets gebeuren? En wat valt er aan te doen?
NOLOC, de beroepsvereniging loopbaanprofessionals en jobcoaches, organiseert voor de vijfde keer De Week van de Loopbaan. Van 16 tm 21 september 2019 kan iedereen die dat wil gratis loopbaanadvies krijgen. Tijdens een dergelijk gesprek kunnen loopbaangerelateerde vragen gesteld worden. Het kan gaan over welke baan bij je past of over een volgende loopbaanstap. Maar ook over hoe om te gaan met werkstress, de werk-privébalans, sollicitatievaardigheden of zelfontplooiing.
Zonder van vak te veranderen kunnen medewerkers heel verschillende posities en functionele rollen innemen. Wijlen professor Hoekstra heeft een model ontwikkeld waarin hij zes loopbaanrollen onderscheidt. Door te variëren in die loopbaanrollen kunnen medewerkers zich ontwikkelen, hun werk interessant houden. Tevens kan het model het startpunt zijn bij loopbaanbegeleiding.
Wat doet er echt toe in je werkzame leven? Dat ligt op een gegeven moment min of meer vast, zo ontdekte wetenschapper Schein. Je gaat, als je voldoende kennis en ervaring hebt, in je loopbaan keuzes maken voor dat wat je echt belangrijk vindt. Je voelt aan wat bij je past. Je ontwikkelt als het ware een anker waar je je aan vasthoudt. Het loopbaananker is dat element in je zelfbeeld dat je niet wilt opgeven, ook niet wanneer je voor een lastige keuze staat. In dit artikel worden de acht verschillende loopbaanankers beschreven. Daarnaast komt aan de orde hoe je er achter komt welk anker belangrijk voor je is.
De arbeidsmarkt gaat in de nabije toekomst drastisch veranderen. Werknemers hebben te maken met vele onvoorspelbare gebeurtenissen, zowel op het werk als privé. Sommigen zien wel wat er op hen afkomt. Anderen stellen zich actiever op en proberen de kansen die hen geboden worden te pakken. Twee ‘moderne’ loopbaantheorieën sluiten hierbij aan. Deze komen verderop in dit artikel aan bod.
Door verdergaande automatisering en robotisering verdwijnen sommige beroepen (volgens de OECD geldt dat voor ruim 10 procent van de Nederlandse werknemers) of wijzigt het takenpakket van medewerkers enigszins of in belangrijke mate (De OECD schat in dat dat voor 30 procent van de werknemers in Nederland geldt). Zo wordt voorspeld dat (op termijn) beroepen als logistiek planner, financieel administratief medewerker en vrachtwagenchauffeur verdwijnen. Er zijn echter, als de voortekenen niet bedriegen, ook functies die een glorieuze toekomst tegemoet gaan. Een van die functies: loopbaanadviseur!
Keuzestress. We kennen het allemaal. Wie pindakaas moet kopen en vervolgens in de supermarkt voor een rijkelijk gevuld schap met pindakaaspotten staat, ervaart het al. En bij het kopen van een nieuwe wasmachine worden reviewsites doorgeploegd, de buurman geraadpleegd en verkopers honderduit gevraagd. Dat valt nog in het niet met keuzes rondom werk en carrière. Collega’s zie je immers vaker dan je partner. Voor sommigen is het een ware levensvervulling. Het geeft voldoening en zelfvertrouwen. Of juist niet. Twijfels. Keuzes. Iedereen die werkt of gaat werken ervaart dat. Gelukkig kun je daar begeleiding bij krijgen. Loopbaanbegeleiding. Maar wat is dat nu precies en waarvoor kun je het inzetten?
De Sociaal Economische Raad (SER) en voormalig minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Lodewijk Asscher, pleitten eerder al voor een vorm van ‘algemene periodieke keuring’ van werknemers. Voor werknemers is het immers verstandig om regelmatig te reflecteren op de huidige en toekomstige arbeidsmarktpositie. Verschillende organisaties hebben instrumenten ontwikkeld om deze loopbaankeuring te ondersteunen. Deze instrumenten fungeren als Loopbaan APK.
Vrijwel iedereen ontwikkelt zich in zijn werk, gedurende de ongeveer veertig jaren van de arbeidzame levensloop. Maar meer dan vroeger moeten mensen binnen hun werkrol steeds nieuwe kennis en vaardigheden verwerven, en vervullen ze in hun werk ook steeds meer functionele rollen. Loopbanen zijn gevarieerder geworden, en zonder van vak te veranderen kunnen mensen heel verschillende posities en functionele rollen innemen.
Stel jouw vraag aan een van onze adviseurs. We helpen je graag verder!Bel 088 448 70 00 of plan een adviesgesprek.
Onze diensten
Talent oplossingen
Kennisbank
Over ons
Contact & support
2024 GITP.nl
GITP is ISO 9001:2015 en ISO 27001:2017 gecertificeerd