Laat je inspireren door onze insights en nieuwsupdates.
Het ziekteverzuim is hoog, net als het verloop en veel mensen staan onder hoge druk om te presteren. Met al deze uitdagingen is het belangrijker dan ooit om slim en effectief met jezelf en je team om te gaan. Het AAN/UIT model, ontwikkeld door Peter Klijsen, Norbert Nielen, Pieter Klaassen en Kees van Dijk, biedt verrassend simpele maar krachtige inzichten die ook nu, bijna een decennium na de eerste publicatie van hun boek Vind je AAN/UIT knop, meer dan actueel zijn.
Bij de gemeente Den Haag is Ellen Kloesmeijer de drijvende kracht achter de ontwikkeling van talentmanagement. Als Senior Adviseur Talent Management richt ze zich op het benutten van het aanwezige talent binnen de organisatie. Met haar ruim 20 jaar ervaring in recruitment én een achtergrond als gecertificeerd coach, heeft Ellen een frisse kijk op talentmanagement en het faciliteren van dat talent binnen de gemeente.
GITP zet belangrijke stap in groei en ontwikkeling met nieuwe investeerder en versterkt focus op talent, innovatie en samenwerking voor toekomstbestendige oplossingen in een snel veranderende wereld.
Start van een nieuw partnership met Rijk Zwaan, een internationaal gerenommeerd familiebedrijf dat hoogwaardige groente- en fruitrassen ontwikkelt voor de professionele agri-foodsector. Ondanks 100 jaar ervaring en recent bekroond met de Koninklijke status, blijft Rijk Zwaan trouw aan hun nuchtere bedrijfscultuur en geeft nieuwe medewerkers meteen een 'contract voor het leven' – een mooi teken van vertrouwen in hun aannameproces!
Wat heeft het uitrekenen van de meest efficiënte wachtrij met een carrière in HR te maken? In principe niets. Maar voor Stijn Bruijns was het de druppel die de spreekwoordelijke emmer deed overlopen: “Toen ik tijdens mijn studie bedrijfskunde die wachtrij aan het uitrekenen was, dacht ik: dit ga ik de rest van mijn leven écht niet doen!” Hij besloot het over een andere boeg te gooien en ontdekte door zijn passie voor mensenwerk het HR-vakgebied.
Je hele carrière bij één werkgever doorbrengen: je ziet het steeds minder. Toch is dat precies wat Lianne van Zanten, Talent Manager in Team Management Support & Performance bij Belsimpel doet.
In deze snel veranderende en krappe arbeidsmarkt is de strijd om talent heviger dan ooit. In sommige sectoren zijn de uitdagingen groot, zoals in de gezondheidszorg. Dat vraagt om een andere aanpak van HR-professionals. Ilse van Steen werkt als recruitment adviseur bij het Radboudumc. Welke strategieën gebruikt zij om voldoende medewerkers te werven in een krappe arbeidsmarkt?
Als alles kan, wat zou je dan doen? Dat is de vraag die centraal staat in het werk van Wike van Vlodrop, Talent Manager (BAM)
Wat krijg je als je zware, fysieke beproevingen combineert met de ‘menselijke’ kant van HR? De ideale functie voor Jeroen Schepers, Manager Mens & Cultuur bij Strukton Wegen & Beton in Breda. Hoe kijkt hij naar zijn rol binnen de veranderende organisatie? Welke rol speelt zijn interesse voor het TV-programma Kamp van Koningsbrugge daarin? En wat voor effect heeft zijn unieke visie op HR op Strukton en zijn medewerkers?
In HR is geen dag hetzelfde. Dat is juist wat Britt Bakx - van Oosterhout, Senior HR adviseur bij zorginstelling Tante Louise zo aantrekt aan haar vak: “Waarom gedragen mensen zich op een bepaalde manier? En hoe kun je medewerkers faciliteren in hun ontwikkeling, zonder daarbij de koers van de organisatie uit het oog te verliezen? Dat zijn vraagstukken waar ik me al 20 jaar met liefde in vastbijt.”. En waar moet je rekening mee houden als HR-adviseur bij een grote zorginstelling als Tante Louise?
Bij de term diversiteit en inclusie denk je misschien al snel aan verschillen in etniciteit, leeftijd, seksuele geaardheid of genderidentiteit. Voor Manon Rodewijk draait haar functie als HR coördinator Inclusie en Banenafspraak bij De Nederlandsche Bank echter om een andere groep die regelmatig vergeten wordt: mensen met een arbeidsuitdaging.
‘Help, ik wil niet voor schut staan voor een groep!’ Dat is misschien het eerste gevoel dat deelnemers van een training hebben als ze zien dat er een simulatie met trainingsacteur op het programma staat. Maar de inzet van een trainingsacteur is juist van ongekende waarde om het leerrendement van de training te verhogen. Hoe werkt dat in de open trainingen van GITP?
Er is flink wat gaande op het gebied van leiderschap in de van oudsher behoorlijk hiërarchische wereld van universiteiten. Een andere manier van werken die vraagt om andere vaardigheden om met die veranderingen om te gaan. Hoe ga je om met veranderend leiderschap bij universiteiten? En welke rol spelen communicatieve vaardigheden in zo’n situatie?
Mustafa Al Shabaki is 28 jaar als beide ouders binnen drie weken van elkaar overlijden en hij achterblijft met het huis en het bedrijf van zijn ouders. Vervolgens gaat het bedrijf waar hij werkt failliet en verliest hij daarmee zijn baan als marketing en sales assistent. Deze moeilijke periode blijkt het begin van een nieuwe carrière.
De manier waarop je leidinggeeft, is sterk afhankelijk van de context waarin je werkt. Een belangrijke rol speelt bijvoorbeeld in welke cultuur je werkt, hoe groot de organisatie is en in welke sector de organisatie zich bevindt. Wissel je van context, dan kan dat van je vragen om ook je manier van leidinggeven aan te passen. Hoe doe je dat? En waar moet je rekening mee houden?
Leiderschap op universiteiten is enorm in beweging. Er zijn veranderingen op het vlak van cultuur en hiërarchische structuren en er is een roep om meer aandacht voor sociale veiligheid, diversiteit en inclusie. En dat vraagt flink wat van medewerkers. In deze case gaan we in gesprek met vijf professionals die te maken hebben met deze veranderingen op de Nederlandse universiteiten.
Talent ontwikkelen en behouden is voor organisaties van groot belang. Het speelt immers een rol in hun toekomstbestendigheid. Duurzame inzetbaarheid is een begrip dat daarbij steeds vaker om de hoek komt kijken. Maar, wat is duurzame inzetbaarheid eigenlijk? En hoe kunnen organisaties én professionals dit optimaliseren? Mark van Ieperenburg, Senior Adviseur bij GITP, praat ons bij.
“Inclusiviteit is de kern van onze dienstverlening. Voor mij persoonlijk is dit de belangrijkste reden dat ik hier ben”, zegt Else Slegers over haar werk als directeur van GITP. Een interview over de rol van boardmembers bij het werken aan een inclusieve cultuur, de positie van vrouwen aan de top en de vraag hoe je I&D-beleid concreet handen en voeten geeft: “Als je het grootste saleskanon bent van de hut en drie miljoen binnenhaalt, maar niet snapt hoe we vinden dat we met elkaar moeten omgaan, dan kun je alsnog een onvoldoende scoren.”
Een divers team boekt betere resultaten. Vooral als dat team complexe taken heeft. Maar zonder inclusie kun je die diversiteit niet optimaal benutten. Want zonder inclusie is het vrijwel onmogelijk om te zorgen dat teams verantwoordelijkheid en eigenaarschap gaan ervaren. Welke stappen kun je zetten om te werken aan inclusie in jouw organisatie?
Ivo Bruijn is HR Directeur bij advocatenkantoor Kennedy Van der Laan. Een functie die hij sinds mei 2023 bekleedt en die goed bij hem past. “Ik vind het fantastisch om mensen en organisaties zo goed mogelijk met elkaar te verbinden”, zegt Ivo met een glimlach op zijn gezicht. “Ik wil mensen in hun kracht zetten en door mijn ervaring weet ik inmiddels welke vragen ik moet stellen om te zorgen dat zowel de mens als de organisatie optimaal functioneert.”
Wout Smeets is Adviseur Diversiteit & Inclusie. Een thema waar hij zich al meer dan tien jaar voor inzet. Momenteel in een interim functie bij Rijkswaterstaat, waar hij de afgelopen twee jaar onder andere heeft gewerkt aan het objectiveren van het werving & selectieproces. Maar zijn missie gaat verder. Bij welke organisatie hij ook aan de slag gaat, zijn doel is altijd dat die organisatie daadwerkelijk een inclusieve organisatie wordt. Op alle lagen.
Voor het selecteren van nieuwe medewerkers of het kiezen van de juiste trainees voor een traineeship zijn tegenwoordig veel meer opties beschikbaar dan het standaard sollicitatiegesprek. Assessments, simulaties, cases én steeds vaker ook spelelementen zijn een waardevolle toevoeging aan het selectieproces. Op welke manier zet je games in? En welke inzichten verkrijg je ermee?
Diversiteit en inclusie is een veelbesproken onderwerp. Mechtelt Prins, expert Diversiteit & Inclusie bij GITP, gaat in gesprek met Annemieke Nijhof, algemeen directeur bij kennisinstituut Deltares over inclusief leiderschap. Wat betekent het om een vrouwelijke leider te zijn in een wereld die traditioneel gezien gedomineerd werd door mannen? En op welke manier geeft zij in haar loopbaan invulling aan inclusief leiderschap?
Diversiteit in leiderschap is een onderwerp van gesprek. Meestal gaat het hierbij over gender-, etnische en culturele diversiteit in directieteams. Executive adviseur Betty Lutke Schipholt gaat in op het belang van diversiteit in persoonlijkheid in jouw directieteam.
Columnist van Governance Update Anthon van der Horst van GITP stelde ChatGPT de vraag of intern toezicht nog wel toekomst heeft. Hij kreeg een evenwichtig antwoord met als conclusie: intern toezicht is over het algemeen essentieel.
Moreel leiderschap, dat draait om het nemen van ethisch verantwoorde beslissingen en het bevorderen van het welzijn van anderen, is een ideaal dat vaak wordt nagestreefd. Toch blijkt de praktijk soms anders te zijn. In dit artikel vertelt Anthon van der Horst alles over de uitdagingen waarmee leiders geconfronteerd worden en hoe zij en hun volgers zich soms immoreel kunnen gedragen.
Samantha Williams is een interim HRM professional en momenteel projectleider bij de gemeente Den Haag. Ze heeft een brede ervaring in HR-advies en recruitment, en vindt voldoening in het neerzetten van nieuwe initiatieven. Momenteel werkt zij aan het ontwikkelen van een toekomstbestendig instroomproces voor handhavers. Samantha is constant op zoek naar nieuwe uitdagingen en is trots op haar succesvolle opdrachten als zelfstandige professional.
In zijn maandelijkse column geeft Anthon van der Horst (GITP Executive Expertise) enkele kapstokken om als raad van bestuur en/of raad van toezicht/commissarissen het bestuurs- en toezicht functioneren te bespreken. De kapstokken zijn gekoppeld aan de vaak gebezigde begrippen, vertrouwen, veiligheid, verantwoordelijkheid en verantwoording. De vier V’s.
Cynthia Smit is sinds 2017 HR directeur bij Hago Zorg. In een interview met Jan Glas vertelt ze haar ervaringen als Hr professional.
Marlie is blijven leren en was achtereenvolgens directiesecretaresse, managementassistente, opleidingsconsultant en loopbaancoach toen zij drie jaar geleden getipt werd voor haar huidige functie. “Ik heb een geweldig leuke baan. Ik heb dagelijks contact met trainees van verschillende nationaliteiten, hoogopgeleide talenten. Een volgende generatie. Ze zijn open, nieuwsgierig, stellen veel vragen en laten zich zien. Je ziet ze in een traineeship groeien, zichzelf verder ontdekken.”
Talentmanagement, het is altijd én voor iedere organisatie ontzettend belangrijk. Maar in een krappe arbeidsmarkt zoals die waar we nu inzitten, is het helemaal cruciaal om het op de rit te hebben. Maar talentmanagement is ook een enorm containerbegrip. Wat is het precies? En waarom is het, juist nu, zo essentieel om het als bedrijf goed op orde te hebben?
Wanneer je investeert in de persoonlijke ontwikkeling van de talenten binnen je organisatie, wil je ook dat deze investering optimaal rendeert. Succesvolle medewerkers die zich ook verbonden voelen met de organisatie zullen zich langdurig voor de organisatie inzetten. Hoe bereik je dit? Allereerst is inzicht in drijfveren nodig.
Het zal bijna niemand zijn ontgaan dat de lancering van ChatGPT grote impact heeft. Het AI gedreven programma schrijft en verbetert gehele teksten, beantwoordt vragen en maakt samenvattingen. Scholieren gebruiken massaal ChatGPT voor hun huiswerk en tentamens. Copywriters vrezen voor hun baan.
Het nieuwe jaar is van start gegaan en de plannen voor 2023 zijn inmiddels gemaakt. Thema’s als duurzame inzetbaarheid en het behouden van medewerkers zullen ook komend jaar nog een belangrijke rol spelen in het HR landschap. Hoe behaal je de opgestelde organisatiedoelstellingen met de huidige problematiek op de arbeidsmarkt? En hoe blijf je voor op de concurrent?Talent analytics stelt organisaties in staat om gericht aan de slag te gaan met de versterking van hun onderscheidend vermogen op de meest bepalende factor: de talenten van hun medewerkers.
Mindset is nu al hét woord van 2023. Natuurlijk is het geen nieuwe term, maar wél eentje die je steeds meer hoort. Met een positieve mindset bereik je meer en voelt dat ook nog eens makkelijker. Ook als organisatie kun je met behulp van positieve psychologie stimuleren dat medewerkers beter in hun vel zitten, productiever zijn én gemakkelijker hun doelen halen. Een mooi streven, zeker aan het begin van het nieuwe jaar. Hoe pak je dat aan?
Na een training geeft ongeveer 80% van de deelnemers aan dat hun leerbehoefte is vervuld, terwijl ze tijdens de training misschien één of twee keer de vaardigheid hebben kunnen oefenen die ze onder de knie willen krijgen. Dit is helaas niet genoeg voor een blijvend leerresultaat, het leidt slechts tot bewustwording. Het borgen van een training begint vaak pas daarna. Maar hoe werkt dat eigenlijk? In dit artikel delen wij 12 tips voor een blijvend leerresultaat. Voor borging van een nieuwe vaardigheid is veel meer herhaling nodig dan vaak tijdens een training mogelijk is. Dat betekent dat het leren na de training nog een tijdje door moet kunnen gaan zodat je niet snel weer in je oude patroon valt. Dat lukt echter vaak niet zonder stok achter de deur. Er zijn immers maar weinig mensen die uit zichzelf tot actie komen, ook al is de ambitie of veranderbehoefte nog zo groot.
“Het is de beste keuze die ik tot nu toe in mijn carrière heb gemaakt. Absoluut. Mijn kledingkast hangt vol met de fancollectie.” Dat laatste zegt Inge de Graaf lachend en welgemeend. Trots, misschien is dat een betere omschrijving. Na tien jaar als recruiter aan de bureaukant startte ze vier jaar geleden als corporate recruiter bij Zeeman. Van die keuze heeft ze nog geen seconde spijt gehad. “Zeeman is een multinational, met winkels in zeven Europese landen en 9.000 medewerkers.
“Na de havo wist ik nog niet wat ik wilde worden, daarom heb ik eerst voor de hbo-opleiding Hotel en Eventmanagement gekozen. Een tweejarige opleiding waarvan ik zeker wist dat ik ‘m af ging maken.” De ouders van Maud hebben een restaurant, daar heeft ze hard werken geleerd. “Na school, in het weekend en nog steeds af en toe. Leuk en met liefde, maar niet voor de rest van m’n leven.” Maud Boreas (22) werkt als recruiter bij Dela én ze volgt een hbo-deeltijdstudie Human Resources Management.
“Het is de week van de sustainability. Global. Hier op ons hoofdkantoor en online. Ik neem zelf ook deel aan vier workshops. Belangrijk, want we krijgen van kandidaten verdomd veel vragen over dit onderwerp. Goh, wat doen jullie eigenlijk? Doen jullie er überhaupt iets aan?” Ja dus, daar is Isabelle stellig over. Ze begon als senior corporate recruiter a.i. bij Damen Shipyards Group en inmiddels is ze alweer drie jaar in vaste dienst. Als Teamlead Talent Acquisition & Recruitment, dat vraagt om een toelichting.
“Ja, ik heb een hele leuke baan. Ik ben alleen maar met mensen bezig.” Mirte is Talent Management Advisor bij BDO. “Met drie collega’s, ik ben verantwoordelijk voor Tax & Legal en Advisory. Ik begeleid Managers tijdens hun carrière van junior tot Director, of Partner. Bij Managers heb ik vooral een coachende rol. Ik begeleid de ontwikkelgesprekken samen met hun leidinggevende. Ook coach ik verschillende BDO-medewerkers die een specifieke loopbaanvraag hebben.”
Teams worden steeds belangrijker voor het bereiken van doelen en behalen van organisatie succes. Desondanks is er nog veel ruimte voor de ontwikkeling van teams en het zorgen van juiste samenstelling. Hybride werken heeft grote impact op teams. Positief als het gaat om werkgeluk, een negatief effect op de teamperformance. Dat blijk uit het onderzoek van GITP naar teamontwikkeling in de BV Nederland.
Teams vormen een cruciale succesfactor in organisaties. Daarmee verschuift de focus op de ontwikkeling van de individuele medewerker in zijn of haar eigen functie naar die van de medewerker als lid van een team én naar het functioneren van teams op zich. Hoe werk je als team aan het beste resultaat?
In veel facetten van het leven is de inzet van digitale tools niet meer weg te denken. Ook op de werkvloer en dan specifiek bij het ontwikkelen van teams zijn tools en bijvoorbeeld talent analytics aan de orde van de dag. Maar wat is precies de meerwaarde van digitale tools en talent analytics bij teamontwikkeling? En hoe zetten we ze bij GITP in voor onze klanten?
Het is wetenschappelijk bewezen dat tevreden werknemers beter presteren op de werkvloer. Ze zijn meer betrokken bij de organisatie en gaan minder snel op zoek naar een andere baan. Ook dragen tevreden werknemers bij aan een betere team performance. Iets wat jou tijdens een krappe arbeidsmarkt natuurlijk als muziek in de oren klinkt! Maar wat als een medewerker eigenlijk niet meer zo goed past bij het team of de organisatie? Als hij of zij niet blij is met de huidige situatie? Moet je iedere medewerker koste wat het kost in je organisatie houden?
Voor onze nieuwe assessment tool is er voor het eerst gebruik gemaakt van een uniek krachtenmodel. Hiervoor hebben we gekeken naar welke vaardigheden belangrijk zijn op basis van data van meer dan 2 miljoen kandidaten. Deze aspecten zijn gebundeld in drie krachten: daadkracht, verbindingskracht en eigen kracht en geven een totaalscore op het persoonlijk succesprofiel.
De online rapportage van de Easy Select assessment tool geeft je inzicht in het succesprofiel van jouw kandidaat. In tegenstelling tot de meeste assessments, is Easy Select snel en gemakkelijk te gebruiken en heb je geen training nodig om de rapportage te kunnen lezen.
Medewerkers die binnen een paar maanden je bedrijf weer verlaten, ze zijn een doorn in het oog van van HR-medewerkers. Zo’n bad hire kost ontzettend veel geld én tijd. Die wil je liever voorkomen dus. Maar hoe?
Het is hét item van dit moment: psychologische veiligheid of beter gezegd psychologische onveiligheid. In alle tumult rondom DWDD en de rol Mathijs van Nieuwkerk daarin, buitelen de artikelen en opinies over elkaar heen met als rode draad ‘leiderschap’.
Stel jouw vraag aan een van onze adviseurs. We helpen je graag verder!Bel 088 448 70 00 of plan een adviesgesprek.
Onze diensten
Talent oplossingen
Kennisbank
Over ons
Contact & support
2025 GITP.nl
GITP is ISO 9001:2015 en ISO 27001:2017 gecertificeerd