In veel facetten van het leven is de inzet van digitale tools niet meer weg te denken. Ook op de werkvloer en dan specifiek bij het ontwikkelen van teams zijn tools en bijvoorbeeld talent analytics aan de orde van de dag. Maar wat is precies de meerwaarde van digitale tools en talent analytics bij teamontwikkeling? En hoe zetten we ze bij GITP in voor onze klanten?
02 dec. 2022
Slecht functionerende teams zijn funest voor een gezond bedrijf. Niet gek, want met een groep mensen tot goede besluiten komen in complexe situaties, is lastig. Hoe zorg je dat alle neuzen dezelfde kant op staan? Ivo Winkes, Manager Business Innovation bij GITP, vergelijkt het met een sportteam: “Het eerste wat een coach doet is een analyse maken van het talent binnen een team. Is het voldoende? Is er overlap? Mis ik nog bepaalde posities? Op basis daarvan bepaalt hij de opstelling en laat hij de spelers samen trainen om ze op elkaar in te laten spelen. Binnen een organisatie pas je eigenlijk dezelfde strategie toe.”
En daar stopt de parallel met sport niet. Ivo: “Net zoals er bij sport veel gebruik wordt gemaakt van analytics om meer te weten over de sterke en minder sterke punten van individuele spelers, is het met de digital tools en Talent Analytics van GITP mogelijk om goed inzicht te krijgen in de individuen in het team én het functioneren van het team als geheel.” Digitale tools en Talent analytics zijn dan ook belangrijke aspecten in teamontwikkeling. Hierdoor is het mogelijk om sneller en met meer gemak achterliggende knelpunten of onderliggende issues aan te pakken. Maar welk instrument ingezet wordt om het proces te meten of te monitoren, verschilt per team. Ivo: “Afhankelijk van de vraag van de organisatie, kijken we welke van de tools uit onze toolset het beste aansluiten bij de behoefte en het doel.”.
Als team samen een duidelijk doel nastreven draagt bij aan de saamhorigheid van het team. Maar niet ieder team bestaat uit medewerkers die ‘als vanzelf’ als team functioneren. Daar is training en ontwikkeling voor nodig. Vaardigheden ontwikkelen die het team als geheel verder helpen dus! Om in de sporttermen te blijven: als je de beste spelers ter wereld samen op het veld zet, betekent het niet per se dat zij ook wereldkampioen worden. Kortom: een topteam is meer dan de som der delen.
“Ook zonder digitale tools kun je erachter komen wie binnen het team waar goed in is”, zegt Ivo. “Als je iedereen de kans geeft om zichzelf te ontwikkelen en je let goed op, dan kom je er ook. Alleen het duurt lang, is stroperig en dat brengt risico’s met zich mee.” Weet je bijvoorbeeld niet waar iemand het beste tot zijn recht komt, dan plaats je diegene wellicht op de verkeerde plek en laat je hem de verkeerde dingen doen. Geef je iemand die heel creatief en innovatief is en niet goed in projectmanagement de taak om een project in goede banen te leiden, dan ondervind je daar dubbel nadeel van. Allereerst gebruik je de creativiteit en innovatiekracht van dat talent niet en ten tweede wordt het project slecht gemanaged. Daar kom je dan door schade en schande achter en dat is zonde van de motivatie van de medewerker, de tijd en het teamgevoel. Door van tevoren een scan te doen, krijg je sneller inzicht in talenten en de perfecte rolverdeling én raakt het team sneller op elkaar ingespeeld. Door analytics te gebruiken verloopt dit proces bovendien ook nog eens objectiever, omdat meningen, observaties en omstandigheden niet meegenomen worden in dit proces.
Hoe werkt dat dan precies als je digitale tools en analytics gebruikt voor teamontwikkeling? Ivo: “De digitale tools en talent analytics van GITP helpen om duidelijk te maken waar de krachten en risico’s van het team liggen. En hoe adequaat de teamsamenstelling is, rekening houdend met opdracht van het team. Hoe zorgen we dat het team goed functioneert? Op welke manier kunnen we zorgen dat de teamleden op de hoogte zijn van elkaars talenten en die ook benutten? Dat brengen we in kaart door individuele teamleden een scan te laten doen die inzicht geeft in hun talenten en drijfveren. Vervolgens creëert GITP een ‘teamfoto’. Dit is een blauwdruk van de sterke en zwakke punten van het team. In een sessie wordt dit besproken met het team. De teamleden delen hun inzichten over hun eigen talenten en ontwikkelpunten en leren over die van hun teamgenoten.” Tijdens zo’n sessie ligt de focus heel erg op inzicht creëren in elkaars werkwijze en instelling. Een belangrijke factor om tot een goede rolverdeling te komen in het team en een topteam te worden. Ivo: “Vervolgens wordt er specifieke training of coaching gestart om het team én de individuele teamleden verder te helpen”.
De uitdagingen binnen de arbeidsmarkt (en daarbuiten) geven de urgentie om aan de slag te gaan met teamontwikkeling. Want als je vacatures maar moeilijk kunt vervullen door alle schaarste én je krijgt daar bovenop te maken met de economische onzekerheden van deze tijd, dan kun je maar beter een ijzersterk team hebben waar je op kunt bouwen.
Stel jouw vraag aan een van onze adviseurs. We helpen je graag verder!
Bel 088 448 70 00 of plan een adviesgesprek.