Een succesvol Young Professional Program bij Deltares

Wat doe je als jonge, talentvolle medewerkers het lastig vinden om wegwijs te worden in je organisatie, een te hoge werkdruk ervaren, soms zelfs uitvallen én de onboarding van deze groep te wensen overlaat? Dat was de uitdaging waar kennisinstituut Deltares in 2018 mee te maken kreeg. Talent vasthouden is cruciaal, dus tijd voor actie! Dat kwam er in de vorm van een Young Professional Program, dat Deltares, samen met GITP inmiddels al jaren succesvol draait. Hoe werkt het programma precies?
Deltares-case

Deltares is een onafhankelijk kennisinstituut dat zich richt op onderzoek, advies en innovatie op het gebied van water en ondergrond. Aansluiten bij maatschappelijk vraagstukken zoals klimaatverandering, bodemdaling en droogte is het uitgangspunt. Anne Spruijt - Beerepoot werkt er als Learning & Development specialist en kreeg in 2018 deze uitdaging op haar bordje: “Het Young Professional Program (YPP) was één van de eerste grotere programma’s die ik ontwikkeld heb voor Deltares”, vertelt Anne. Het programma is er om junior adviseur/onderzoekers een goede start te geven binnen Deltares. “In het YPP komen soft skills, kennismaken met de organisatie én het bouwen aan een intern netwerk aan bod. Stuk voor stuk onmisbare ingrediënten voor een succesvolle carrière bij Deltares”.

De opzet van het Young Professional Program

Iedere junior adviseur/onderzoeker die start bij Deltares, doorloopt het Young Professional Program. Het duurt ongeveer anderhalf jaar en bestaat uit verschillende modules, waar onderwerpen als netwerken, impact maken, adviesvaardigheden en werken in projecten aan bod komen. “Het is écht de brug tussen de collegebanken en het werkveld”, zegt Anne. “Gemiddeld één keer per maand hebben deelnemers een trainingsdag over een specifiek onderwerp. De meeste hiervan worden door GITP uitgevoerd.”

Naast de modules is er ook één-op-één coaching. Tijdens een intakegesprek bepaalt de medewerker zijn leerdoelen. Anne: “De leidinggevende is ook bij dat gesprek. Die kan faciliteren bij het formuleren van die leerdoelen en zo is iedereen goed op de hoogte van wat er centraal staat voor deze junior.” Vervolgens zijn er coachingsessies met de coaches van GITP, intervisie (peer coaching) met andere deelnemers en mentorgesprekken met een ervaren collega. Tot slot een eindgesprek, waar de leidinggevende ook weer aanhaakt om stil te staan bij het geleerde (en dat te vieren) en (nieuwe) ontwikkelpunten mee te krijgen.

Een vast programma voor meer groepsgevoel

Voor de start van het Young Professional Program waren er wel losse trainingen die medewerkers kregen. Anne: “Een belangrijk voordeel van een integraal programma is dat de deelnemers het écht ervaren als groep. Ze lopen van A tot Z samen door het programma. Dat zorgt voor groepsvorming, meer vertrouwen onderling, leren van elkaar én binding met de organisatie.”

Mechtelt is vanuit GITP projectleider en sinds het begin betrokken bij het Young Professional Program. “Het is prachtig dat het écht een langdurig traject is. Het hele programma duurt anderhalf jaar en in die tijd zie je deelnemers zich ontwikkelen, hun plek vinden binnen de organisatie en de regie nemen over hun eigen ontwikkeling.” Hoewel het een uitgebreid traject is, blijft de groep gelijk. Dat is niet voor niets. Anne: “De veilige omgeving die we voor de juniors creëren is essentieel om het traject te laten slagen. GITP heeft hier een belangrijke rol in gespeeld, omdat er telkens dezelfde trainers stonden. In zo’n veilige omgeving kun je eigenlijk alle thema’s bespreken. Dat krijgen we ook terug van deelnemers.”

Een netwerk opbouwen

“Wat ik zelf enorm belangrijk vind, is het netwerk dat de deelnemers in het programma opbouwen”, vertelt Anne. “We werken bij Deltares vaak aan complexe vragen. Om projecten te realiseren is het noodzakelijk om verschillende expertises en perspectieven bij elkaar te brengen en dus samen te werken met collega’s uit andere afdelingen en units. Dan is cruciaal dat je weet wie wat weet zodat anderen je later weten te vinden én jij een beroep op die ander kunt doen. Wanneer je samen dit programma hebt beleefd en samen hebt gelachen, wordt dat laagdrempeliger.”

Een deelnemer van het programma beaamt dat: “Het programma heeft me dichter bij mijn junior collega’s gebracht. Dat geeft me het gevoel dat ik werk in een veilige werkomgeving, waar ik gewaardeerd word en meer ben dan een nummer. Bovendien heb ik meer inzicht in mezelf gekregen. Bijvoorbeeld over hoe anderen mij zien, maar ook de vooroordelen en overtuigingen die ik mezelf vertel.”

Onmisbare soft skills

Naast de aandacht voor het interne netwerk, komen diverse soft skills, ofwel intermenselijke vaardigheden, aan bod. Het zijn thema’s waar ze nog niet eerder mee te maken hebben gehad, zoals interactie met klanten, het managen van je eigen agenda en inclusief en intercultureel samenwerken. “Deltares realiseert projecten wereldwijd en 22% van onze medewerkers zijn ‘internationals’. Het is heel relevant om ook te leren van alle culturele perspectieven die vertegenwoordigd zijn in de YPP leergroepen”, zegt Anne. “Daarnaast: geven we ruimte om te blijven ontdekken wie je bent als professional en wat je belangrijk vindt. Vanuit Deltares vinden we het superbelangrijk dat onze mensen energie en plezier halen uit het werk. ”

De cultuur van Deltares

Door het bouwen van een netwerk en het leren van de verschillende softskills leer je ook ‘hoe het bij Deltares werkt’. Kennismaken met Deltares is een cruciaal onderdeel van het programma. Ervaren collega’s / projectleiders vervullen een belangrijke rol tijdens de trainingsdagen. “Junioren geven terug dat ze die verhalen enorm nuttig vinden”, zegt Anne.

Een YPP-deelnemer vertelt: “Het programma gaf ruimte én een kader om na te denken over en te werken aan mijn persoonlijke en professionele ontwikkeling. Het hielp me om mezelf en anderen beter te begrijpen. Vooral het samen doorlopen van dit proces met een groep collega’s in een vergelijkbare situatie, maakt voor mij de intrede in het werken bij Deltares gemakkelijker.”

Samen continu doorontwikkelen

Hoewel de basis van het programma staat, is het volgens Anne nooit af: “We zijn continu bezig om te zorgen dat het programma goed aansluit bij de Deltares strategie en de behoeften van junioren. GITP als Deltares streven allebei naar kwaliteit.” Mechtelt vult aan: “De samenwerking met Deltares is erg goed. We werken op basis van vertrouwen. Beide partijen zetten zich in om het programma beter te maken en om de deelnemers een zo goed mogelijke ervaring geven.” Anne: “Volgens mij kunnen we alles tegen elkaar zeggen. Of het nou een compliment of een tip is. Dat maakt dat zo’n programma een succes is, want daarmee maak je het constant beter.”

Een succesvol programma

Want dat het programma een succes is, staat buiten kijf. Anne: “We starten dit jaar maar liefst 4 groepen. Dat is ongekend voor ons! In de organisatie zie ik ook echt de effecten van het programma. De juniors zijn sneller thuis in de organisatie, hebben een sterker netwerk en weten zich beter positie te geven binnen de organisatie.”

En hoe je écht weet of het programma werkt? “We vragen feedback aan de junioren. Ik krijg daarnaast regelmatig van collega’s te horen dat de onboarding van jonge collega’s nu zo veel soepeler gaat. En het mooiste is: collega’s vragen me of zíj ook niet een Young Professional Programma kunnen krijgen, maar dan voor zichzelf!”, zegt Anne lachend. “Dat is één van de grootste complimenten die je kunt krijgen, toch?”

Benieuwd naar wat een incompany traject voor jouw organisatie kan betekenen?

Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Vul hier je vraagstuk in.

Om aan je aanvraag te kunnen voldoen, verwerken wij jouw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we met jouw gegevens omgaan vind je in onze Privacy policy *

Logo GITP 1080 x 1080

2024 GITP.nl

GITP is ISO 9001:2015 en ISO 27001:2017 gecertificeerd

Iso 9001 2015
EIK ISO27001